Czy mogę używać marmuru lub granitu na blaty kuchenne?

K: Czy mogę używać marmuru lub granitu na  blaty kuchenne?


McG: Choć typowym zastosowaniem marmuru są blaty łazienkowe, topy jacuzzi i kominki, można go używać w kuchni. Jednakże, ze względu na fakt, że łatwo jest go zarysować i jest podatny na wpływ kwaśnych substancji takich jak ocet, ketchupy itp., zazwyczaj nie jest to zalecane. Ponadto naturalny, wysoki połysk blatu marmurowego może być częściowo utracony pod wpływem wielu substancji chemicznych zawartych w kosmetykach i żywności , co niekorzystnie wpływa na wygląd jego powierzchni. Granit z kolei jest uważany za drugi najtwardszy kamień świata, jego wypolerowana powierzchnia nie jest przedmiotem oddziaływania kwasów  używanych w gospodarstwie domowym lub zarysowania nożem, garnkami czy patelnią podczas normalnego użytkowania. Nie wpływa na niego również wysoka temperatura np. przy stawianiu na jego powierzchni gorących garnków.

 

Wstecz